Медът

и за какво точно е полезен?

Пчелният мед по химичен състав е сложен хранително-лечебен биологичен продукт, който съдържа в себе си около 300 хранителни вещества. Главната съставна част на пчелния мед са въглехидратите, които съставляват 95% от сухото му вещество или около 80% в 100гр. мед. Това го прави високоенергиен продукт и приема на 100 гр. мед осигурява 300 – 320 ккал.

Като всички хранителни продукти той съдържа не само енергийни и градивни вещества, но и много лечебни, чрез които оказва благоприятно влияние на физиологичните и оздравителни процеси в организма. Носители на лечебния ефект са неговите основни съставки (захари, ферменти, растителни антибиотици, аминокиселини, флавоноиди, витамини и др.), които оказват комплексно въздействие върху организма.

Проникнали в кръвта, захарите на меда са не само основен енергиен източник за мускулите, за сърцето и нервната система, поради което се препоръчва на спортисти, подложени на усилен тренировъчен процес. Също така захарите на меда увеличават количеството на глюкогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и засилват детоксиращата му функция. Също така се подобрява отделителната функция на бъбреците, като улеснява изхвърлянето на отпадните продукти извън организма.

Ферментите , съдържащи се в пчелния мед, подпомагат храносмилателнитеDSC_0262 процеси в организма, като облекчават резорбацията и на другите храни в стомашно-чревния тракт. Също така стимулират отделянето на смилателни ферменти от страна на организма, с което се улеснява още повече усвояването на храните, поради което медът се явява важен пчелен продукт при диетичното хранене и съответно е включен в състава на различни рецепти за отслабване.
Витамините, влизащи в състава на меда, влияят на междинните процеси при обмяната на веществата в организма и същевременно подпомагат функциите на жлезите с вътрешна секреция.

Етеричните и смолисти вещества, съдържащите се в меда предизвикват леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система, чрез което оказват комплексно тонизиращо влияние върху организма.
Съдържащите се в пчелния мед флавоноиди, внесени от примесения пчелен прашец, от своя страна усилват регенетивните способности на клетките. Успешно се прилага при лечение на язви на стомаха, дванадесетопръстника и на шийката на матката. Също така помага при лекуване на открити рани.
Пчелният мед притежава доказани имунологични свойства, благодарение на което се повишават защитните сили на организма. Той увеличава активността на белите кръвни клетки, повишава нивото на хемоглобина и броя на еритроцитите в кръвта.
Също така притежава антибиотично действие при инфекции на горните дихателни пътища, подтиска чревните бактериални инфекции, като успоредно с това оказва стимулиращо влияние на нормалната чревна флора.
Намира широко приложение в дерматологията, като влиза в състава на различни продукти за красота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.