Защо се захаросва пчелният мед

истината за захаросания мед

Често се случва един буркан с мед да бъде захаросан, а това поражда куп митове, легенди и погрешни схващания от това – полезен или вреден е, истински ли е или е с примеси и т.н. Нека обясним малко повече за този процес:

Първото и най-важно нещо, което трябва да се каже е, че захаросаният мед е едно напълно нормално състояние на меда, в никакъв случай не е вреден, като в повечето случаи това значи, че медът е без допълнителни примеси от глюкоза, например.

Кога медът кристализира и колко бързо става този процес?DSC_0084

Скоростта, с която един буркан мед се захаросва зависи много от неговия вид, начин на събиране и условия, при които се съхранява. Например акациев и липов мед кристализират доста трудно и бавно, докато слънчогледов, билков и плодов кристализират бързо, понякога до няколко дни след като е бил центрофугиран.

Кристалите на кристализирания мед също могат да бъдат доста различни. При някои видове медът има консистенция на масло, а при други кристалите са едри, сякаш в него е омесен захар. Това, обаче не значи, че в меда има добавена допълнително захар.

Вярно ли е, че медът, който не кристализира, не е качествен?

Не, не е вярно. Кристализацията на меда зависи много от температурата на съхранение – той се захаросва при температури 13-15 градуса. Ускорители на кристализацията са примеси от цветен прашец, балончета с въздух и кристали глюкоза, така че ако медът е чист (не че тези примеси го правят мръсен, дори напротив), дори при необходимата температура той ще кристализира по-трудно.

Как е най-добре да го консумираме?

Общият отговор на този въпрос е – както ви харесва! На мен лично захаросан ми допада повече, но ако решите да го намажете на палачинка или филийка, по-добре е да е течен, нали 🙂 Ако спортувате и искате да си набавите енергия, най-бързо ще усвоите меда когато е разтворен във вода (хладка или студена). Много важно е да знаете, че ако все пак решите да стопите вече кристализиран мед, трябва да направите това на водна баня, като температурата на водата да не е над 35 градуса. Разтопявайки меда при по-висока температура, той губи ценните си качества.

Като извод бих искал да спомена, че кристализирането на меда в никакъв случай не отговаря на неговите качества, така че обясненията, които чувате от прекупвачите са чиста доза рекламен трик. Купувайте мед или се съветвайте с производители, които ще ви обяснят как го добиват и как да си го съхранявате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.