Пчелно млечице

Пчелното млечице е сложен биологичен продукт, който се образува в жлезите на младите пчели работнички на възраст между 5 до 15 дни. То служи за храна на личинките на пчелите работнички и търтеите до 3 дневната им възраст, на личинката на майката до 5-ти ден и на самата майка по време на яйценосната и дейност. Установено е, че пчелите работнички отделят два вида пчелно млечице:

  • Получавано само от секретите на горнослюнчестите жлези, от които се отделя белтъчната компонента, хранеща личинките, които по-късно се превръщат в пчели работнички;
  • Получавано от секретите на горнослюнчестите и гълтачните жлези, т.н. маточно млечице, с което се хранят само личинките, които по-късно се превръщат в майки. В него се съдържат още пантотенова киселина, биоптерин и неоптерин, които са 10 пъти повече, отколкото в млечицето от първия вид.

Пчелното млечице е от особено важно значение за анатомичното оформяне и физиологичното функциониране на пчелната майка. Ускореното и развитие нейното дълго живеене, активната и обмяна на веществата и високата и плодовитост се дължат именно на маточното пчелно млечице. Под неговото влияние пчелната майка е в състояние да снася ежедневно по 1 500 и повече яйца. За един сезон тя снася около 200 000 яйца, което количество надвишава стотици пъти нейното тегло.DSC_0094

Прясното пчелно млечице представлява непрозрачна кашица с жълто-бял цвят, наподобяващ течна сметана. Има специфичен мирис и остър кисел вкус. Основните химични съставки на пчелното млечице са : белтъчини, мазнини, въглехидрати и др. съставки, които надвишават няколкократно съставките в майчиното мляко, кръвта и млякото на бозайниците.

Установено е, че приема на малки и средни дози от млечицето, усилват градивните процеси в човешкия организъм, а високите дози ги забавят.

Препоръчителната дневна доза на натуралното пчелно млечице според специалистите е от 120мг. до 200 мг.

  • Прилага се при безапетитие, съпровождащи хронични заболявания, при намаляване на защитните сили на организма, климактерични смущения, заболявания на стомашно-чревния тракт, бронхиална астма (особено при деца), неврози, придружени с безсъние, при чернодробни заболявания, ставни заболявания, диабет и др.
  • Притежава противомикробно действие и определен противовирусен ефект спрямо грипните вируси;
  • Оказва благоприятно влияние на мозъчната дейност, вегетативната нервна система, сърдечната дейност, и кръвоносните съдове.

Източник на заглавната снимка – http://beehoneyportal.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.