Восък

Строителният материал на пчеличките

Восъкът се образува във восъчните жлези, разположени на коремчето на пчелите–работнички. Той покрива тялото на пчелите, като го предпазва от влага, а същевременно се използва и за строеж на восъчни пити. Развитието на восъчните жлези у пчелите става постепенно и достига максимума между 12 и 18 ден от излюпването им. В жлезите восъкът е в течно състояние, но при съприкосновението си с въздуха се втвърдява във вид на пластинки. Пчелата ги снема ловко със задните си крака и след предварителна преработка с челюстите си ги слепва и оформя стените на килийките. Върху четирите членчета с восъчни жлези се образуват едновременно 8 полупрозрачни люспици восък, всяка от които тежи 0,25mg., което ще рече, че 1кг. восък се получава от 4млн. восъчни пластинки. Нормално за един сезон от 1 пчелно семейство се получава от 0,8 до 1,2кг. восък. !DSC_0094
Восъчните жлези при пчелите функционират активно само при изобилна естествена паша, т.к. за изграждането на 1 пита изразходват около 1кг. нектар. При ниски температури под 15 градуса, дъждовно време или подхранване със захарен сироп, пчелите преустановяват отделянето на восък или отделят в съвсем малки количества.
В съвременната апитерапия восъкът е най-слабо проучен и се прилага значително по-ограничено в сравнение с останалите пчелни продукти. Той се получава при претопяване на бракуваните пити, след центрофугирането на меда. Восъкът има бледожълт до кафяв цвят и силна приятна миризма. Той е особено пластичен на температура по-висока от стайната и се топи при температура 62-72 градуса.
По състав представлява смес от голям брой химични съединения от мастния ред. Състои се главно от етери на висшите мастни киселини и висшите мастни алкохоли (70-75%). В по-малки количества в него се намират ненаситени и наситени въглеводороди (11-17%), свободни мастни киселини (12-15%) и свободни алкохоли, минерални съединения, багрила, ароматни вещества и др.
Пчелният восък е висококалоричен продукт, като при изгарянето на 1кг. восък се отделя 41 860 000 J топлина.
Във восъка се съдържат различни витамини, като преобладава витамин А. В 100гр. чист восък се съдържат 4 096 МЕ витамин А, докато в 100гр. говеждо месо те са само около 60 МЕ. Също така е установено наличието на мелитинова киселина, прополис, пчелен прашец и др.

Пчелният восък се прилага по няколко начина в медицината:

DSC_0125
Външно: Служи като основа на много козметични и фармацевтични препарати (лечебни унгвенти, пластири, свещички, кремове и мехлеми).

Вътрешно: Употребява се за приготвяне на специални дъвки и восъчно-медови витаминизирани бонбони.Чрез тях се укрепват венците, почистват се зъбите,, усилва се отделянето на слюнка и стомашен сок, които активизират двигателната функция на стомаха.

Инхалации: При загряване на водна баня восъкът се изпарява. Провежда се обикновено вечер в продължение на 15-20 мин. По-добър ефект се получава, когато към восъка се прибави и малко прополис.

Топлолечение: При загряване восъкът поема известно количество топлина. Поставен върху болния участък, той постепенно я отдава на съответните подлежащи тъкани. При това се получава дълбока местна хиперемия с всичките произхождащи от това благоприятни промени: подобряване на кръвообръщението и храненето на тъканите, разнасяне на отпадните възпалителни продукти и др. Част от активните вещества на восъка са в състояние да се резорбират от кожата. Също така притежава определено абсорбационно действие, като извлича през кожата разпадни продукти, токсини и др. от тъканите.
Топлолечението се прилага при простудни и възпалителни заболявания на мускули, стави, сухожилия и нерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.