Бързо справяне с рани и ужилвания

веднага потърсете живовлек

Едва ли има пчелар, който да не е изпитвал ужилване от домашните си любимци. Като цяло ужилването не е вредно (освен ако нямате алергия) и пчелната отрова въздейства благоприятно върху различни заболявания. В случай, че това действие от страна на пчелите или осите не ви е приятно, и за това си има лек, а този лек е доста често срещаната на страниците ни билка живовлек. Ето какво да направите:first-aid-bee-stings

Изважда се жилото, след което ухапаното се натрива със сока от листото на живовлек. Важно е да се третира веднага след ухапването, като листото силно се намачка, за да пусне повече сок. По този начин се неутрализира действието на пчелната отрова и отока е значително по-малък. Рецептата е изпитана многократно.
При загнояване на открити рани, живовлекът действа по същия начин – изсмуква гнойта, както изсмуква и пчелната отрова. В случая промийте добре раната с кислородна вода, вземете живовлек и го счукайте в хаванче. Наложете върху раната и превържете. Мястото ще заздравее по-бързо, а гнойта ще изчезне.
Добре е, че едни от най-разпространените билки са и най-лековити (стига да ги познаваме добре). Но въпреки, че се срещат често, ако живеете в големия град и нямате възможност да си набавите, или се съмнявате в качеството на билките в някои аптеки – пишете ни (може и като коментар под статията).
До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.